Αφιέρωμα στον Κορονοϊό (διαρκής ανανέωση)
Πηγή της επίσημης κρατικής πληροφόρησης και για τις περισσότερες πληροφορίες αυτής της δημοσίευσης παραμένει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του eody.gov.gr
Τι είναι ο Κορονοϊός;
Ο νέος κορονοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο είδος κορονοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο https://chronicparadise.cc/.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον Κορονοϊό;
Ο νέος κορονοϊός είναι μια ασθένεια που δεν έχει επαρκώς μελετηθεί. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα από στατιστική άποψη φαίνεται να επηρεάζει με εντελώς διαφορετικό τρόπο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα, και σε αυτούς το ποσοστό θνησιμότητας φαίνεται να είναι πάρα πολύ μικρό (κάτω του 1%). Υπάρχουν όμως και ομάδες ανθρώπων που ο κορονοϊός προκαλεί σοβαρές επιπλοκές οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο. Οι ευπαθείς ομάδες αναφορικά με τον κορονοϊό είναι
- Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών
- Όσοι αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα
- Οι διαβητικοί
- Οι ανοσοκατεσταλμένοι
- Οι καρκινοπαθείς
- Όσοι αντμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με τους πνεύμονες και την αναπνοή
- Οι παχύσαρκοι
- Οι νεφροπαθείς
- Όσοι νοσούν από ηπατοπάθειες
Τι πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;
Για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού Covid-19, με έμφαση στα ακόλουθα:
- Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
- Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
- Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
- Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
- Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
- Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
- Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.
Κατοικίδια
Η Παγκόσμια Κτηνιατρική Κοινότητα (WSAVA) έχει δημοσιεύσει στη σελίδα της, ερωτήσεις και απαντήσεις (στα Αγγλικά) σχετικά με την φροντίδα των ζώων όσο διαρκεί η πανδημία. Επίσης, όλοι οι επίσημοι οργανισμοί για την προστασία της υγείας των ανθρώπων (WHO, CDC) και των κατοικίδιων (WSAVA, ΟΙΕ), δηλώνουν επίσημα ότι τα κατοικίδια δεν θεωρούνται επικίνδυνα να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τον κορονοϊό.
Μία μελέτη έδειξε ότι τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους εάν έρθουν σε επαφή με κάποιο μολυσμένο άτομο. Συγκεκριμένα οι γάτες, μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορονοϊό μεταξύ τους (το τονίζουμε αυτό), ενώ οι σκύλοι όχι. Όμως, ούτε οι γάτες ούτε οι σκύλοι φαίνεται πιθανό να αρρωστήσουν. Κανένα από τα δύο είδη κατοικίδιων ζώων δεν φαίνεται τέλος, να μεταδίδει τον ιό στους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές του Κολλεγίου Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαβεβαίωσαν ότι τα κατοικίδια ζώα δεν αποτελούν σημαντική πηγή ανησυχίας για μόλυνση των ανθρώπων. Όπως είπαν, δεν είναι τυχαίο ότι ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κοροναϊό και δεκάδες εκατομμύρια είναι τα διαγνωσμένα κρούσματα, είναι αντίθετα μετρημένες στα δάχτυλα οι αναφορές για κατοικίδια ζώα που έχουν μολυνθεί και νοσήσει.
Όλες οι μελέτες συμφωνούν ότι οι σκύλοι και οι γάτες δεν παίζουν ρόλο στη διάδοση του κορονοϊού. Ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αξίζει να τονίσουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν κινδυνεύουμε από τα κατοικίδια μας, αλλά από τους ανθρώπους. Γι αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστεί η επαφή των ανθρώπων με τα κατοικίδιά τους. Παράλληλα γίνονται αυτή την περίοδο περεταίρβ έρευνες που αφορούν διαφορετικά είδη ζώων.
Η μόνη βάσιμη ανησυχία σχετικά με τα κατοικίδια αποτελεί ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως «μολυσμένη επιφάνεια». Τι σημαίνει αυτό; Όταν κάποιος έχει κορονοϊό και φτερνιστεί στον σκύλο του, μιλήσει κοντά του, τον αγκαλιάσει κτλ, πιθανότατα ο σκύλος θα έχει πάνω του τον κορονοϊό. Δε νοσεί, αλλά θα υπάρχει πάνω στο τρίχωμα του ψήγματα του κορονοϊού. Με άλλα λόγια ο σκύλος θα αποτελεί μία “μολυσμένη επιφάνεια”. Αν λοιπόν ο δικός μας σκύλος έρθει σ’ επαφή με τον «μολυσμένο» σκύλο, τότε ενδεχομένως να υπάρχουν ψήγματα του ιού και πάνω στον δικό μας σκύλο. Ο τελευταίος θα έρθει στο σπίτι μας μετά τη βόλτα, οπότε θα υπάρξουν μολυσμένες επιφάνειες εντός του σπιτιού μας. Για αυτόν τον λόγο, καλό είναι να τηρούνται οι εξής βασικοί κανόνες ασφαλείας:
- Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την υγιεινή. Πλένετε τα πατουσάκια των σκύλων που επιστρέφουν στο σπίτι από τη βόλτα τους. Συνιστάται να κάνετε μπάνιο τον σκύλο, χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο αντισηπτικό σαμπουάν π.χ. σαμπουάν χλωροεξιδίνης.
- Αποφύγετε την επαφή των κατοικίδιων σας με άλλους ανθρώπους ή σκύλους και διατηρήστε μία ασφαλή απόσταση στους περιπάτους.
- Θα πρέπει να ενημερώσετε τηλεφωνικά τον κτηνίατρο σας εάν σκοπεύετε να τον επισκεφθείτε εάν είτε εσείς είτε το ίδιο το κατοικίδιο σας έχει έρθει σε επαφή με κάποιον άνθρωπο που νοσεί από κορονοϊό.
- Αποφύγετε να αφήνετε τις γάτες σας σε εξωτερικό χώρο για να μην έρχονται σε επαγή με άλλες γάτες. Η μετάδοση του ιού μεταξύ των γατών βρέθηκε να είναι αρκετά διαδεδομένη.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά τρόφιμα και τα απαραίτητα προϊόντα φροντίδας για το κατοικίδιό σας. Παρακαλούμε να θυμηθείτε ότι και άλλα κατοικίδια χρειάζονται επίσης τροφή, οπότε προμηθευτείτε μόνο τις απαραίτητες ποσότητες.
- Εάν διαγνωσθείτε θετικός στον ιό, συνιστάται να περιορίσετε την επαφή μαζί του και να αναθέσετε την φροντίδα του σε άλλα μέλη της οικογένειας. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα ,θα πρέπει να περιορίσετε την επαφή, να φοράτε μάσκα και γάντια κατά την αλληλεπίδραση με το κατοικίδιο και να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με τα κατοικίδια σας. Μη μοιράζεστε το φαγητό σας και αποφύγετε τα παιχνίδια και κάθε είδους αλληλεπίδραση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φιλιά ή στο να σας γλύψει το κατοικίδιο. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν από τον ιό αλλά δεν τον μεταδίδουν. Ωστόσο, όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενήσει, μπορεί εύκολα να προσλάβει παθογόνους παράγοντες από τα κατοικίδια, που σε φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν αδιάφοροι.
Κορονοϊός και Φάρμακα
Αν πάρω αντιβιοτικά προστατεύομαι από τον κορονοϊό;
Δεν υπάρχουν φάρμακα για τον κορονοϊό που να μπορείτε να μας δώσετε για να έχουμε προληπτικά στο σπίτι;
Για οποιονδήποτε άνθρωπο εμφανίσει επιπλοκές (το υπόλοιπο ποσοστό αυτών που προσβλήθηκαν) η θεραπεία γίνεται σε νοσοκομείο με φάρμακα που χρησιμοποιούνται μόνο μέσα σε αυτό.
Διάφορα πειραματικά σχήματα έχουν γίνει γνωστά για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού με επιπλοκές, βασιζόμενα και σε φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη στα φαρμακεία για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας. Η χρήση τους όμως πρέπει να γίνεται μόνο μετά από υπόδειξη του γιατρού σας, και ποτέ προληπτικά. Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε αποθέματα από αυτά τα φάρμακα στο σπίτι σας γιατί με αυτόν τον τρόπο προκαλείτε τεχνητές ελλείψεις στην αγορά και μπορεί να γίνετε ή αιτία να στερηθεί το φάρμακό του κάποιος ασθενής που το λαμβάνει χρόνια (για άλλο λόγο) και το χρειάζεται άμεσα.
Κορονοϊός και Συμπληρώματα Διατροφής
Συμπληρώματα Διατροφής Φυτικής Προέλευσης
Μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί διπλές τυφλές τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, που είναι και οι μόνες που μπορούν να πιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα κάποιου συμπληρώματος διατροφής, σχετικές με τον κορονοϊό. Συνεπώς δεν μπορεί κανείς υπεύθυνα να ισχυριστεί ότι υπάρχει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που να μπορεί βοηθήσει στην αποτροπή μετάδοσης ή στη θεραπεία του κορονοϊού.
Βιταμίνες
Η βιταμίνες είναι ουσίες που ο οργανισμός χρειάζεται για να λειτουργήσει, και κατ’ επέκταση είναι απαραίτητες και για την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οι βιταμίνες, προσλαμβάνονται κατά κανόνα (με μια εξαίρεση) από την τροφή μας και δεν αποθηκεύονται για πολύ στον οργανισμό. Αν πάρουμε περισσότερη δόση βιταμινών από αυτή που χρειαζόμαστε ο οργανισμός την αποβάλλει ενώ αν πάρουμε πολύ μεγαλύτερη από αυτή που πρέπει υπάρχει περίπτωση να δηλητηριαστούμε. Μπορούν όμως οι βιταμίνες να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μια οποιαδήποτε ασθένεια;
Η απάντηση είναι πως οι βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν κάποιον ασθενή να αισθανθεί καλύτερα, αν και μόνον αν έχει ανεπάρκεια σε κάποια συγκεκριμένη από αυτές και την αναπληρώσει μέσω της διατροφής ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Ξεκαθαρίζουμε ότι η καλύτερη πηγή βιταμινών είναι η σωστή διατροφή και ότι η πρώτη προσπάθεια που πρέπει να κάνει κάποιος άνθρωπος που αντιμετωπίζει έλλειψη σε κάποια βιταμίνη είναι να προσπαθήσει να εξορθολογήσει τη διατροφή του.
Κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων όμως χρειάζεται να λάβουν βιταμίνες σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε αυτές. Οι περιπτώσεις αυτές είναι
- Όσοι άνθρωποι δεν μπορούν να τραφούν σωστά για τον οποιοδήποτε λόγο
- Όσοι άνθρωποι λαμβάνουν κάποιο φάρμακο ή έχουν κάποια συνήθεια ή πάσχουν από κάποια ασθένεια που εξαντλεί κάποιο συγκεκριμένο τύπο βιταμινών
- Όσοι άνθρωποι για βιολογικούς λόγους δεν μπορούν να απορροφήσουν σωστά τις βιταμίνες από τις τροφές.
Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις ανθρώπων, αφού εργαστηριακά αποδειχθεί η ανεπάρκειά τους σε κάποια βιταμίνη μπορούν να επωφεληθούν από κάποιο βιταμινούχο ή πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής.
Σε ότι αφορά συγκεκριμένα τον κορονοϊό ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη βιταμίνη που να έχει αποδειχθεί ότι μπορεί βοηθήσει στην αποτροπή μετάδοσης ή στη θεραπεία του.
Μέτρα και Μέσα Προφύλαξης από τον Κορονοϊό
Τήρηση Αποστάσεων – Υγιεινή των χεριών – Αντισηπτικά
Δείτε εδώ όλα μας τα αντισηπτικά προϊόντα
Οι παρακάτω απλοί κανόνες ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού
- Δεν γνωρίζουμε το ακόμη με σιγουριά για πόσο καιρό “επιβιώνει” ο κορονοϊός πάνω σε επιφάνειες και αντικείμενα. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από ορισμένες ώρες έως ορισμένες μέρες ανάλογα και με την θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος.
- Τηρήστε απόσταση περίπου 2 μέτρων από όσους εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός, δύσπνοια ή καταρροή
Το πλύσιμο των χεριών με τρεχούμενο νερό και σαπούνι πρέπει να γίνεται σχολαστικά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Το πλύσιμο των χεριών είναι εξίσου αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού όσο η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων. Χρησιμοποιήστε τα αντισηπτικά διαλύματα κατά προτίμηση εκεί που δεν έχετε πρόσβαση σε νερό για να πλύνετε τα χέρια σας.
- Φτερνιζόμαστε ή βήχουμε πάντα στο εσωτερικό του αγκώνα μας ή σε κάποιο χαρτομάντιλο το οποίο αμέσως μετά απορρίπτουμε σε κλειστό κάδο. Στη συνέχεια πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικό με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό διάλυμα. Δεν αγγίζουμε τη μύτη τα μάτια και το πρόσωπό μας ενώ δεν τα έχουμε πλύνει.
- Πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό διάλυμα κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα. Δεν αγγίζουμε τη μύτη τα μάτια και το πρόσωπό μας ενώ δεν τα έχουμε πλύνει.
- Πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό διάλυμα πριν και μετά το φαγητό. Δεν αγγίζουμε τη μύτη τα μάτια και το πρόσωπό μας ενώ δεν τα έχουμε πλύνει.
- Πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό διάλυμα πριν και μετά την χρήση της τουαλέτας. Δεν αγγίζουμε τη μύτη τα μάτια και το πρόσωπό μας ενώ δεν τα έχουμε πλύνει.
- Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η συχνή χρήση αντισηπτικών μπορεί να δημιουργήσουν ξηρότητα στα χέρια. Για να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε κάτι τέτοιο εφαρμόστε στα χέρια σας τη νύχτα μια κρέμα χεριών.
Εμβόλια
Προς το παρόν γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό, ωστόσο αυτό θα καθυστερήσει για ορισμένους μήνες ακόμα. Τα υπόλοιπα εμβόλια του προγράμματος εθνικού εμβολιασμού δεν επηρεάζουν την προσβολή από τον κορονοϊό. Τηρήστε το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού για να προφυλαχθείτε από τις υπόλοιπες ασθένειες που συμπεριλαμβάνει, οι οποίες είναι μαγαλύτερης επικινδυνότητας από τον κορονοϊό!
Μάσκες με Φίλτρα
Οι μάσκες με φίλτρα έχουν διάφορα επίπεδα προδιαγραφών όπως FFP1, FFP2, FFP3 / P1, P2, P3. Όσο μεγαλύτερο το επίπεδο, τόσο μικρότερα σωματίδια συγκρατεί το φίλτρο της μάσκας, και τόσο περισσότερο ανεβαίνει το κόστος της. Για προληπτικούς λόγους έχει νόημα κάποιος να χρησιμοποιήσει μια μάσκα από το επίπεδο FFP2 και πάνω, μόνο όσες φορές υποδεικνύει ο κατασκευαστής της και μόνο εφόσον έχει καλύψει τα μάτια του με κάποιου είδους προστατευτικά γυαλιά (είναι πηγή εισόδου για τον κορονοϊό επίσης). Όσοι νοσούν από τον κορονοϊό είναι καλό να μην χρησιμοποιούν τέτοιες μάσκες ειδικά αν αυτές έχουν βαλβίδα εκπνοής γιατί μέσα από αυτήν κατά την εκπνοή σωματίδια με τον ιό μεταφέρονται στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν υφασμάτινες μάσκες ή μάσκες μιας χρήσης chronicparadise.cc
Χειρουργικές Μάσκες μιας χρήσης
Σε κάθε περίπτωση οι χειρουργικές μάσκες δεν φαίνεται να έχουν κάποια απολύτως καθοριστική χρησιμότητα στο να σας προστατεύσουν από τις ασθένειες που μεταφέρονται με την αναπνοή. Μεταξύ άλλων γιατί ούτως ή άλλως τα μάτια σας είναι εκτεθειμένα στην ατμόσφαιρα και είναι πηγή εισόδου για τα μικρόβια στον οργανισμό σας.
- Σε όσους έχουν ήδη αρρωστήσει από κάποια ασθένεια που μεταδίδεται με την αναπνοή (όπως ο κορονοϊός ή η γρίπη) γιατί συγκρατούν τα σταγονίδια της αναπνοής τους και έτσι τα εμποδίζουν
- Σε όσους φροντίζουν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από αυτές τις ασθένειες
- Σε όσους εργάζονται ή και σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη
διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης
Η απλή χειρουργική μάσκα μιας χρήσης έχει 3 στρώματα προστασίας
- Το εξωτερικό (χρωματιστό) που φοριέται προς τα έξω, το οποίο απωθεί τα υγρά
- Το μεσαίο (δεν φαίνεται) το οποίο φιλτράρει τα μικρόβια, και τα σωματίδια
- Το εσωτερικό (λευκό) το οποίο ακουμπά στο πρόσωπό μας και απορροφά την υγρασία της αναπνοής μας
Πως χρησιμοποιούμε μια χειρουργική μάσκα μιας χρήσης
- Καθαρίζουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό υγρό ή σαπούνι και νερό πριν την τοποθέτηση της μάσκας
- Εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα
και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά) - Ασφάλιση με τα κορδόνια στη μέση του πίσω μέρους του κεφαλιού και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχάκια αυτά εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
- Δεν την ακουμπάμε μετά την τοποθέτηση, αν πρέπει να την ακουμπήσουμε καθαρίζουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό ή τα πλένουμε με σαπούνι και νερό πριν και μετά την επαφή
- Την βγάζουμε πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από
πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας
ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή! - Μετά την χρήση της μάσκας, αυτή να απορρίπτεται σε κάποιον κάδο. Μην την αφήνετε εκτεθειμένη στον αέρα.
- Πλένουμε τα χέρια μας μετά τη χρήση
- Δεν την ξαναχρησιμοποιούμε. Μετά από περίπου 6 ώρες χρήσης πρέπει να αλλαχτεί ή και νωρίτερα εάν βραχεί ή γεμίσει με υγρασία.
Μάσκες υφασμάτινες
Λόγω της έλλειψης που παρουσιάστηκε στις μάσκες μιας χρήσης ξεκίνησε η παραγωγή προστατευτικών μασκών πολλαπλών χρήσεων από ύφασμα. Οι μάσκες αυτές μπορούν έχει νόημα να χρησιμοποιηθούν από τους ασθενείς για να περιορίσουν τουλάχιστον εν μέρει την έκκριση ρινικών και βρογχικών εκκρίσεων, εφόσον δεν υπάρχουν απλές χειρουργικές μάσκες διαθέσιμες, που είναι περισσότερο κατάλληλες. Δεν είναι αδιάβροχες ούτε φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα που ενδεχομένως να τις διαπερνά. Υπάρχει ο κίνδυνος να δώσουν σε κάποιον μια ψευδή αίσθηση προσωπικής ασφάλειας σχετικά με τη μη μετάδοση των ασθενειών, ωστόσο αυτή η αίσθηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως ακριβώς και η χειρουργική μάσκα, πρέπει να εφαρμόζεται εφόσον τα χέρια και το πρόσωπό μας είναι εντελώς καθαρά, να το καλύπτει από τη μύτη έως και το σαγόνι ενώ δεν πρέπει για κανένα λόγο να την αγγίζουμε μέσα στη μέρα, γιατί το ύφασμα συγκεντρώνει υγρασία που ενδεχομένως να περιέχει εγκλωβισμένα μικρόβια και ιούς. Αφότου την αγγίξει κανείς (για παράδειγμα για να την πλύνει ή να την αφαιρέσει), πρέπει αμέσως μετά να πλένει σχολαστικά τα χέρια του ή να τα καθαρίζει με αντισηπτικό, αποφεύγοντας να αγγίξει το πρόσωπό του.
Διαβάστε εδώ (στα αγγλικά) το αφιέρωμα στις υφασμάτινες μάσκες του Αμερικάνικου CDC.
Γάντια
Η χρήση γαντιών έχει νόημα να γίνεται μόνο από εκπαιδευμένους χρήστες. Ο ιός δεν μεταδίδεται με την αφή των χεριών. Μεταδίδεται όταν τα χέρια μας που έχουν αγγίξει κάποια επιφάνεια με σταγονίδια που περιέχουν τον ιό αγγίξουν το πρόσωπό μας. Με τον ίδιο τρόπο που θα η βρωμιά συσσωρεύεται στα χέρια, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο συσσωρεύεται και στα γάντια. Όπως και οι μάσκες, τα γάντια μπορούν να δώσουν μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας σε έναν άπειρο χρήστη. Έτσι για παράδειγμα μπορεί κάποιος να αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια φορώντας γάντια και στη συνέχεια το πρόσωπό του και έτσι να προσβληθεί.
Τα γάντια όταν χρησιμοποιούνται, χρησιμοποιούνται και για να μην μεταφέρει μικρόβια ο χρήστης στο περιβάλλον από τα χέρια του. Γι αυτό και μετά από κάποια ώρα χρήσης πρέπει να γίνεται αντικατάσταση από άλλα. Για παράδειγμα σε ένα κατάστημα εστίασης είναι επικίνδυνο ο εργαζόμενος που ετοιμάζει το φαγητό αγγίζοντάς το να χρησιμοποιεί το ίδιο γάντι για να αγγίζει τα χρήματά στο ταμείο και μετά πάλι το φαγητό, όπως και δεν γίνεται ένας υγειονομικός να φοράει το ίδιο ζευγάρι γάντια όλη την ημέρα ενώ αγγίζει διαφορετικούς ανθρώπους και αντικείμενα.
Αφαιρέστε κοσμήματα και το ρολόι σας για να χρησιμοποιήσετε γάντια. Είναι απαραίτητο να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό και να περιμένετε να στεγνώσουν προτού φορέσετε γάντια αλλά και να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία αφού τα βγάλετε. Η σωστή τεχνική για να βγάλετε τα γάντια σας είναι να βάλετε το ένα μέσα στο άλλο χωρίς να αγγίξετε με το γυμνό σας χέρι την εξωτερική του πλευρά και περιγράφεται παρακάτω.