Ο λογαριασμός μου

είσοδος | εγγραφή

Τηλ. Παραγγελίες

25210 24688

ΔΕΥ-ΠΑΡ 08:00-13:00

Ο λογαριασμός μου

είσοδος | εγγραφή

Eίναι απαραίτητος ο βρεφοζυγός για το μωρό σας;

Κάθε μέλλουσα αλλά και νέα μητέρα, που αναζητεί ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για να υποδεχθεί το μωρό της στο σπίτι, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει τον βρεφοζυγό, μια εξειδκευμένη δηλαδή ζυγαριά για μωρά. Σε τι όμως χρησιμεύει το ζύγισμα του μωρού σας και σε τι διαφέρει ο βρεφοζυγός από μια απλή ζυγαριά μπάνιου;

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το μοναδικό αντικειμενικό μέτρο για να αξιολογήσετε, εάν η ποσότητα τροφής που λαμβάνει το παιδί είναι επαρκής, είναι το ζύγισμα.  Γι αυτόν τον σκοπό αλλά και για μια σειρά από άλλους είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον παιδίατρο στα διαστήματα που σας έχει ο ίδιος προτείνει. Αν και το βρέφος ζυγίζεται κατά την επίσκεψη στον παιδίατρο, οι γονείς μπορούν να διαθέτουν ένα βρεφοζυγό, προκειμένου να παρακολουθούν το βάρος του στο σπίτι. Στην περίπτωση που η μητέρα θηλάζει, μπορούν με τη ζύγιση να διαπιστώσουν εάν η ποσότητα τροφής που λαμβάνει το βρέφος είναι επαρκής.

Παρακολουθώντας το ρυθμό ανάπτυξης του παιδίου σας

Ο ρυθμός ανάπτυξης ενός βρέφους μεταβάλλεται διαρκώς κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το βάρος του. 

Στην σελίδα του υπουργείου υγείας μπορείτε να βρείτε ένα υπόδειγμα βιβλιαρίου παιδιού. Μέσα σε αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα (παραδείγματα) αντιστοιχίας ύψους και βάρους για συγκεκριμένες ηλικίες του μωρού σας. Τα πρότυπα διαγράμματα σωματικής αύξησης που περιλαμβάνονται εδώ έχουν δημιουργηθεί από τον ΠΟΥ, αντανακλούν την επιθυμητή σωματική αύξηση.

Φυσικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, ο οποίος παρακολουθεί το ρυθμό ανάπτυξης του μωρού σας, καθώς οι οδηγίες μπορεί να αλλάζουν, ανάλογα με το μήνα που γεννήθηκε το μωρό σας ή το πόσο εύκολα παίρνει βάρος. Ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να είναι διαφορετικός για κάθε βρέφος.

Καμπύλες ανάπτυξης βάρους ανάλογα με το φύλο και την ηλικία (μετάφραση στα Ελληνικά από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)

Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζουμε τα μωρά;

Επιβάλλεται να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας, και να σημειώνετε τα αποτελέσματα των ζυγίσεων. Συνήθως  για το πρώτο τρίμηνο ζωής του μωρού σας, το ζύγισμα θα πρέπει να είναι τακτικό και θα γίνεται περίπου την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα. Ωστόσο, ειδικά στην περίπτωση του θηλασμού, προτείνεται το μωρό να ζυγίζεται κάθε 3η-4η μέρα. Στη συνέχεια, έως ότου εδραιωθεί η διαδικασία του θηλασμού (περίπου 15-20 ημέρες), το ζύγισμα μπορεί να γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Διευκρινίζεται ότι το ζύγισμα θα πρέπει να αποφεύγεται πριν και μετά το θηλασμό, καθώς ενδέχεται να προκαλεί άγχος στο παιδί σας.

Η ζύγιση θα πρέπει να γίνεται με τον ίδιο βρεφοζυγό και υπό τις ίδιες συνθήκες. Δηλαδή, το μωρό θα πρέπει να είναι γυμνό ή με καθαρή πάνα και να το ζυγίζετε πριν το φαγητό του.

Σε περίπτωση οποιασδήποτε ασθένειας, το βάρος του μωρού είναι σημαντικό να παρακολουθείται αυστηρά. Η διάρροια, ο εμετός και άλλα παρόμοια συμπτώματα, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί απώλεια βάρους θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας. Ωστόσο μην ξεχνάτε ότι είναι φυσιολογικό τα βρέφη να χάνουν λίγο βάρος τις πρώτες λίγες μέρες μετά την γέννησή τους

Γιατί να χρησιμοποιήσω ένα βρεφοζυγό και όχι μια απλή ζυγαριά;

Οι ηλεκτρονικός βρεφοζυγός διαφέρει από μια απλή ζυγαριά μπάνιου σε 3 τουλάχιστον σημεία 

  1. Είναι σχεδιασμένοι για να ζυγίζουν με μεγάλη ακρίβεια σε πολύ  χαμηλό σωματικό βάρος, όπως αυτό ενός βρέφους. 
  2. Δέχονται προσαρμοσμένο εξάρτημα ζύγισης ειδικό για να μπορεί να γίνει ζύγιση ενός μωρού πάνω σε αυτό ενώ το μωρό είναι ξαπλωμένο. Το εξάρτημα έχει ειδικό εργονομικό σχεδιασμό για την αποτροπή ατυχημάτων. 
  3. Επειδή το μωρό ζυγίζεται πάνω στο εξάρτημα το οποίο έχει καλυφθεί με χαρτί, χαρτοβάμβακα ή κάποια πετσέτα, διαθέτουν λειτουργία απόβαρου. Ζυγίζεται πρώτα το εξάρτημα με την πετσέτα, “μηδενίζεται” η ζυγαριά σε αυτή την ένδειξη και στη συνέχεια ζυγίζεται το ίδιο το παιδί πάνω στην πετσέτα. 

Στο ZPharmacy.gr μπορείτε να βρείτε τον ηλεκτρονικό βρεφοζυγό ακριβείας της Esperanza. Ζυγίζει με ακρίβεια 10 γραμμαρίων βρέφη έως 20 κιλά με τη βοήθεια ειδικού εξαρτήματος. Διαθέτει μνήμη ζυγίσεων και επιπρόσθετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την αφαίρεση του εξαρτήματος ζύγισης και σαν συμβατική ζυγαριά για όλη την οικογένεια. 

Πηγές


0