Ο λογαριασμός μου

είσοδος | εγγραφή

Τηλ. Παραγγελίες

25210 24688

ΔΕΥ-ΠΑΡ 08:00-13:00

Ο λογαριασμός μου

είσοδος | εγγραφή

Αφιέρωμα στο Μαγνήσιο

Το Μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο, το οποίο συναντάμε σχεδόν παντού στο ανθρώπινο σώμα, περισσότερο στα οστά και τους χόνδρους αλλά και γενικότερα σε όλα τα κύτταρα. Είναι χρήσιμο:

 • στη λειτουργία πολλών ενζυμικών συστημάτων
 • στη μυϊκή λειτουργία
 • στο μεταβολισμό των υδατανθράκων
 • στη σύνθεση πρωτεϊνών και νουκλεϊνικών οξέων
 • στον μηχανισμό της πήξης του αίματος
 • μαζί με το νάτριο, το κάλλιο και το ασβέστιο ρυθμίζουν τη νευρομυϊκή σύναψη στο νευρικό σύστημα
 • στην καλή υγεία των οστών

Φυσικές πηγές μαγνησίου

Οι άνθρωποι φυσιολογικά προσλαμβάνουν μαγνήσιο από τις τροφές. Ένας εύκολος τρόπος να θυμάστε τα τρόφιμα που είναι καλές πηγές μαγνησίου είναι να σκέφτεστε τις ίνες. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Οι διαιτητικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά (ειδικότερα μπρόκολα, σκουός και πράσινα φυλλώδη λαχανικά), σπόρους και ξηρούς καρπούς με μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα αμύγδαλα. Άλλες πηγές πρόσληψης μαγνησίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα, η σοκολάτα και ο καφές. Το νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία (αλλιώς ” σκληρό νερό ” ) είναι ακόμα μία πηγή πρόσληψης μαγνησίου.

Διαχωρισμός των σκευασμάτων που περιέχουν μαγνήσιο

Αρκετά συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα περιέχουν μαγνήσιο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που λαμβάνετε φάρμακα, εάν ορισμένα από αυτά να περιέχουν μαγνήσιο. Αν ο γιατρός σας, σας έχει συνταγογραφήσει μαγνήσιο, σε καμία περίπτωση μην αντικαταστήσετε ή συμπληρώσετε το μαγνήσιο που ήδη λαμβάνετε με κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου . Στα φάρμακα με μαγνήσιο, αυτό συνδυάζεται με διαφορετικές οργανικές και ανόργανες ενώσεις από ότι στα συμπληρώματα διατροφής και επίσης έχει διαφορετική περιεκτικότητα, απορρόφηση αλλά και σκοπό χρήσης.

Τα φάρμακα με μαγνήσιο χρησιμοποιούνται για παράδειγμα ως αντιόξινα (για τις καούρες) για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, για την αντιμετώπιση της εκλαμψίας και για άλλα καρδιολογικά προβλήματα, για την αντιμετώπιση ημικρανιών αλλά και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το γάλα μαγνησίας είναι φάρμακο που βασίζεται στο μαγνήσιο, και παραμένει στην κυκλοφορία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Μελέτες σχετικά με το μαγνήσιο

Ερευνάται η χρησιμότητα του μαγνησίου στις ακόλουθες καταστάσεις χωρίς να έχουν υπάρξει οριστικά αποτελέσματα. Μπορείτε να δείτε εδώ μια ενδεικτική λίστα από επιστημονικές εργασίες.  

 • Της αρρυθμίας
 • Του άσθματος
 • Του νευροπαθητικού πόνου σχετιζόμενου με τον καρκίνο, την ινομυαλγία αλλά και τον μετεγχειρητικό πόνο
 • Της εγκεφαλικής παράλυσης
 • Του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης
 • Το χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και της κυστικής ίνωσης
 • Την πρόληψη της πτώσης ακοής
 • Την πρόληψη της εξέλιξης του μεταβολικού συνδρόμου
 • Την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνοπαυσιακού συνδρόμου (PMS)

Που χρησιμεύει τελικά ένα συμπλήρωμα με μαγνήσιο;

Στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία ή αλλιώς έλλειψη μαγνησίου). 

Η υπομαγνησιαμία συχνά εμφανίζεται σε ανθρώπους με ηπατικά και νεφρικά προβλήματα, μετά από έντονο εμετό ή διάρροια, με καρδιακή ανεπάρκεια, στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο σώμα έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως οστεοπόρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, αθηροσκλήρωση, καρδιακές παθήσεις, νεφρικές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης με τον αλκοολισμό αλλά και τη λήψη φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων αντλίας πρωτονίων (σχετίζονται με το έλκος και την γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση). Τέλος με την λήψη του φαρμάκου Τακρόλιμους.

Διάφορες καταστάσεις υγείας που πιστεύεται ότι σχετίζονται με την έλλειψη μαγνησίου

Στην Μυϊκή Χαλάρωση

Το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση των μυών. Με αυτή του την ιδιότητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου μετά την προπόνηση ή σωματική εργασία, την χαλάρωση των μυών πριν τον ύπνο ή ακόμα και τους πόνους περιόδου όταν οφείλονται σε μυϊκές συσπάσεις.

Μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα της Lanes αφιερωμένη στο Μαγνήσιο

Παρενέργειες – Ασφάλεια – Προειδοποιήσεις

Το μαγνήσιο είναι γενικά καλά ανεκτό όταν χρησιμοποιείται σε κατάλληλες δόσεις. Δόσεις μικρότερες από 350 mg ημερησίως είναι ασφαλείς για τους περισσότερους ενήλικες. Ωστόσο, η βασική αρχή της Τοξικολογίας μας υπενθυμίζει πως «η δόση κάνει το δηλητήριο», που σημαίνει πρακτικά ότι τα πάντα στη φύση είναι δηλητήρια όταν η δόση γίνεται μεγαλύτερη από κάποιο όριο.  Από το στόμα, το μαγνήσιο σε πάρα πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει σε μερικούς ανθρώπους στομαχικές διαταραχές, ναυτία, εμετό και διάρροια. 

 • Κύηση και θηλασμός: Το μαγνήσιο είναι ασφαλές για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες όταν λαμβάνεται σε δόσεις μικρότερες από 350 mg ημερησίως.
 • Παιδιά: Το μαγνήσιο είναι ασφαλές όταν λαμβάνεται ημερησίως σε δόσεις μικρότερες από 65 mg για παιδιά 1-3 ετών, 110 mg για παιδιά 4-8 ετών και 350 mg για παιδιά άνω των 8 ετών. Για μεγαλύτερη ασφάλεια ωστόσο, μην δίνετε κανένα συμπλήρωμα διατροφής στο παιδί σας χωρίς την σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.
 • Διαταραχές της αιμόστασης: Το μαγνήσιο φαίνεται να επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Η λήψη μαγνησίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας ή εμφάνισης μωλώπων σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές.
 • Ασθένειες που επηρεάζουν την απορρόφηση μαγνησίου: Η ποσότητα του μαγνησίου που απορροφάται από το σώμα μπορεί να μειωθεί από πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του στομάχου, των ανοσολογικών ασθενειών, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και άλλων.
 • Νεφρική δυσλειτουργία: Νεφροί που υπολειτουργούν εμφανίζουν προβλήματα στην απέκκριση του μαγνησίου από το σώμα. Η λήψη επιπλέον μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη υπερμαγνησιαιμία. Μην πάρετε μαγνήσιο αν έχετε νεφρολογικά προβλήματα.
 • Καρδιολογικά προβλήματα : Σε περίπτωση που έχετε το οποιοδήποτε καρδιολογικό πρόβλημα είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον γιατρό σας προτού λάβετε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία πολλών τέτοιων φαρμάκων

Αλληλεπιδράσεις με Τρόφιμα και Φάρμακα

Το μαγνήσιο δεν παρουσιάζει σοβαρές αλληλεπιδράσεις με τρόφιμα. Εμφανίζει λίγες αλληλεπιδράσεις  με συγκεκριμένα φάρμακα, οι οποίες είναι μέτριας σοβαρότητας και συνοψίζονται παρακάτω:

 • Το μαγνήσιο μειώνει την απορρόφηση ορισμένων αντιβιοτικών. Σε περίπτωση που λαμβάνετε μαγνήσιο αναφέρετέ το στο γιατρό σας όταν σας συνταγογραφεί αντιβιοτικά.
 • Φάρμακα για την αρρυθμία ή την ρύθμιση της πίεσης. Μην λάβετε μαγνήσιο αν λαμβάνετε κάποιο τέτοιο φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.
 • Φάρμακα για την οστεοπόρωση. Μην λάβετε μαγνήσιο αν λαμβάνετε κάποιο τέτοιο φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.
 • Φάρμακα για το διαβήτη. Μην λάβετε μαγνήσιο αν λαμβάνετε κάποιο τέτοιο φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Εξετάσεις

Τα συμπληρώματα μαγνησίου ενδέχεται να επηρεάσουν κάποιες αιματολογικές εργαστηριακές αλλά και άλλου τύπου ιατρικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα μπορεί να εμφανίζονται εσφαλμένα υψηλά τα επίπεδα της ALP και του Ασβεστίου. Αντίθετα, μπορεί να εμφανίζονται εσφαλμένα μειωμένα τα επίπεδα του ACE στο αίμα και οι μετρήσεις της πίεσης. Τέλος, ανάλογα με τη συγκέντρωση του μαγνησίου στο αίμα μπορεί να εμφανίζονται αλλοιωμένες οι εξετάσεις για την PTH και το Ηλεκτροκαρδιογράφημα.


0